Gene Key 50: Jezelf helen, overleven en sterven

Lucide dromen en Tibetaanse droomyoga

De 50ste Gene Key of Poort 50 van de Human Design staan in verband met dromen en lucide dromen. De Gene Keys en Human Design wijzen erop dat we dromen serieus moeten nemen, omdat ze een relevant deel van onze werkelijkheid vertegenwoordigen. Bovendien kunnen we leren om via onze dromen onszelf (voor een deel) te helen.

Wereldwijd doen neurowetenschappers onderzoek naar slaap en het belang van het sturen van dromen. Het is aangetoond dat wanneer je je droombewust bent, je in staat bent om je droom te veranderen. En wanneer je je droom verandert, ben je ook in staat om processen in je onderbewuste te transformeren. Daarmee kun je bijvoorbeeld negatieve denkpatronen ombuigen in positieve. Je kunt je eigen blokkades, angsten en oude pijn opruimen, zodat deze plaats maken voor positievere gedachten. Met een opgeruimd onbewuste leg je de basis voor een opgeruimde geest en een gelukkiger leven.

Bardo-staat

En met een gelukkiger en bewuster leven, ben je ook in staat om beter te sterven, volgens de Tibetaanse Droomyoga. Want het sturen van je dromen en onbewuste is een kunst die al veel ouder is dan de Westerse neuropsychologie. Het correct dromen en sterven is namelijk een essentieel onderdeel van het eeuwenoude Tibetaanse Boedhisme. Hier trainen monniken jarenlang om zich bewust te worden van hun innerlijke wereld en deze te zuiveren. De droomstaat wordt gezien als een realiteit, die verbonden is met de zogenaamde Bardo-staat. Hierin maakt de ziel van een gestorvene de transitie naar een volgend leven. Of wanneer deze verlicht is, is deze in staat om uit de tredmolen van de wedergeboorte te breken. Hoe droombewuster je bent, hoe makkelijker het is om dit te bereiken.

Tegenwoordig kunnen ook westerlingen oefenen met lucide dromen. De Tibetaanse guru Tenzin Wangyal Rinpoche beschrijft in zijn boek The Tibetan Yogas of Dream and Sleep, hoe je je onbewuste kunt trainen. Ook bestaan er westerse varianten, voor mensen die minder met het boedhisme hebben. Een pionier op dit gebied is Stephen La Berge.

Dieren en stenen

De Human Design en de Gene Keys beschouwen de droomwereld eveneens als integraal onderdeel van de menselijke psyche. Richard Rudd, de geestelijke vader van de Gene Keys noemt de ‘Droomtijd’, waar de de menselijke psyche in staat is, om lessen en wijsheid in dromen te vinden. Rudd legt hier ook een verband met de Tibetaanse Droomyoga, waarbij de droomwereld en de wakende wereld als een geheel zijn. Wanneer je je droomwereld beter bewust bent en dit bewust kunt veranderen, dan verandert ook je dagelijks leven. Als je op de symbolen in je droom let, dan kunnen ze je hiermee op weg helpen, zo verlenen dieren wereldwijd hun specifieke betekenis binnen diverse culturen.

Rudd verdeelde ook 3 x 64 dieren onder de 64 Gene Keys. Met name de zeehond verwijst naar lucide dromen. Ook stenen ondersteunen bij het droomproces en met name Danburiet, dat lucide dromen bevordert. Deze steen deelde Richard Rudd in bij de 50ste Gene Key. Danburiet stimuleert de intuïtie, het hoger bewustzijn, het intellect en bevordert lucide dromen.

Dromende generator

Het is niet zo vreemd dat Danburiet ingedeeld is bij de 50ste Gene Key. De Human Design ziet de 50ste Poort als een belangrijk punt in de milt in de slapende toestand. Wanneer je dit punt geactiveerd hebt tesamen met de 27ste poort in het sacrale centrum, dan ben je een dromende generator, zoals ik.

Mijn dromende generator chart.

Dit ben ik schematisch weergegeven in mijn ‘dream-rave kaart’, terwijl ik slaap. Het bruine driehoekje stelt de milt voor en het rode vierkantje het sacraal. Ik ben dus ook een slapende generator. Volgens Ra Uru Hu, de geestelijke vader van de Human Design zijn dromende generators zijn als enigen actief tijdens de slaap. Dit in tegenstelling tot de andere typen, die uitrusten tijdens de slaap.

50-27

De 50-27 is een hele lastige, wanneer je deze in je dream rave hebt. Alle boosheid, frustratie, teleurstelling, verdriet van de wereld passeren de revue in je droom. Deze zijn niet eens van jezelf, maar van anderen. De ellende van mensen die doodgaan, gaan dwars door je heen, de wanhoop van het leven. Als het nou ging om hoge trillingsenergie die uitgaat van de monniken uit de Himalaya, maar nee het is echt alle energetische rotzooi van iedereen. We zien het niet, maar we dromen het wel. Mensen met de 27 en de 50 in hun dream rave kaart hebben door het bovenstaande moeite om hun energie op peil te houden.

Ze gaan moe naar bed en worden ook moe wakker, omdat ze nog steeds in hun droom wakker zijn. Voor deze mensen is strategy en authority en juiste PHS dieet belangrijk om energie te handhaven. In de traditionele I’Ching, waarop de Human Design is gebaseerd gaat het 50ste hexagram over voeding en verzorging, maar het gaat verder dan dat. De 50ste poort of sleutel is ervoor om te leren hoe we overlevingsintelligentie kunnen cultiveren.

Correct slapen

Het belang van lucide dromen helpt je om je energieniveau positief te beïnvloeden. Wanneer je in je lucide droom je omgeving bewust verandert, dan brengt dit een transformatieproces in jezelf en je omgeving teweeg. Hierdoor versterk je je mentale weerbaarheid en indirect ook je directe omgeving en de wereldenergie. Wanneer je correct slaapt, droomt, eet en in de juiste omgeving bent, dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor je karma en jouw overgang van het leven naar de dood. Wanneer je bewust droomt, kun je ook bewust sterven en zo heb je meer invloed om uit het wiel van de samsara te stappen of te bepalen als wie je wilt reïncarneren.

Seksuele poort

De beroemde psychiater Sigmund Freud had ook de 50 en 27ste gate in zijn dream rave. Hij ontdekte daardoor veel psychologische ellende op het gebied van seks in de menselijke slaap. Mensen die de 50ste poort hebben dromen dus vaak over seks, deze energie verstoort de planeet het meest van alle energieën volgens Ra Uru Hu. Deze dromen geven weer waarop we genetisch gedreven zijn, we verjongen hierdoor in onze slaap. Maar we willen niet weten wat er op de hele wereld op het gebied van seks gebeurt tijdens onze slaap. Maar we krijgen het dus wel binnen, als we deze poort hebben. Mensen met de 27ste poort aan de andere kant van het kanaal dromen over hun verlangen naar van alles en nog wat: eten, welvaart, seks, educatie, we willen van alles hebben. Ra Uru Hu raadt daarom aan, dat mensen met dit kanaal 50-27 dromen met elkaar delen.

Bekijk hier ook de reeks over de Gene Keys en reincarnatie met Richard Rudd.