Antilope totemdier van de 58ste Gene Key

De 58ste Gene Key is afgeleid van het 58ste hexagram van de I’Ching: Het Het Blijmoedige, het meer. De Gene Keys zien een ontwikkeling vanuit de Schaduw van Ontevredenheid naar de Gave van Vitaliteit. Vervolgens gaat deze naar de Siddhi van Gelukzaligheid. De antilope is totemdier van de 58ste Gene Key.

Er bestaan wel 91 soorten antilopen, waaronder de gnoe (gene Key 15), de bizon (Gene Key 45) en de jak (Gene Key 35). De naam antilope, gaven Engelse ontdekkingsreizigers aan deze dieren, toen ze hen in Afrika tegen kwamen. De naam was een ontlening aan het Oudfranse antelop, waarmee ze een heraldisch fabeldier aanduidden. ‘Ante’ komt oorspronkelijk uit het Griekse anthos, wat bloem betekent en ‘Op’ betekent oog in het Grieks: Dieren met ogen zo mooi als bloemen. Alle antilopen hebben gemeen dat het lichtgebouwde, elegante dieren met kleine gespleten hoeven zijn. Ze kunnen zeer hard rennen, en enkele soorten behoren tot de snelste landdieren.

Symboliek

Volgens de Afrikaanse medicijnmannen kent de antilope de kringloop van het leven en het mysterie van leven en dood. Het dier kan onbevreesd en oprecht optreden. De daden van de antilope dienen altijd een hoger doel. Wanneer je in een moeilijke situatie terecht komt, dan kun je de antilopenkracht aanroepen. De antilope wijst je erop dat je kunt vertrouwen op je innerlijke ingevingen en je eigen kracht. Neem een stap vooruit, wanneer je de drang ertoe voelt.

Dromen

Omdat antilopen hard rennen, staan deze dieren in je droom symbool voor het verlangen om snel vooruit te komen, ook in werksituaties. Ook wijst een antilope erop dat je je dienstbaar op stelt. Maar jaagt iemand of iets op een antilope, dan zegt je onderbewuste, dat je je teveel zorgen maakt of dat je teveel van jezelf vergt. Het dier kan eveneens wijzen op faalangst. Stel jezelf de vraag of je bepaalde dingen onhandig aanpakt of misschien teveel hooi op je vork neemt. Het kan ook zijn dat de droom je vertelt dat je moet vluchten of je moet terugtrekken uit een bepaalde situatie.

Sjamanen en droompsychologen zien dieren als belangrijke symbolen, die ons vertellen over ons innerlijke landschap. Veel van die symbolen zijn universeel en komen voor in allerlei culturen over de aarde. Lees hier het uitgebreide vertaalde artikel over de dieren in relatie tot de Gene Keys van Richard Rudd.

Heike Owusu Indiaanse Symbolen