De Aap, totemdier van de 4de Gene Key

In verschillende culturen over de hele wereld wordt de aap als heilig totemdier gezien en komt voor in de Chinese, Indiase en Maya-astrologie. De aap is tevens totemdier van de 4de Gene Key.

Volgens de Mayakalender is de aap het Goddelijk Kind, dat open en onbevangen door de schone schijn heenprikt. Hij is artistiek en krijgt dingen zonder moeite voor elkaar, maar hij heeft de neiging om te vervallen in het vereren van zijn ego. Aap is ongrijpbaar en met zijn kinderlijke interesse is hij de bron van vernieuwing. Een schaduwkant van de aap, is dat hij te serieus kan zijn uit angst om gekwetst te worden. In de Chinese astrologie ziet de aap eveneens als levendig, amusant en gezellig. Maar ook als opportunistisch egocentrisch, sluw en op geld belust.

In India ziet men de aap als heilig dier . De mannelijke aap, Apas vertegenwoordigt de God van het water, dat transformerende en reinigende kwaliteiten heeft. De vrouwelijke aap associeren zij met Vishnu, de personificatie van alle twaalf zonnegoden. Vishnu, een van de belangrijkste Goden vormt de heilige drie-eenheid met Shiva en Brahma. Vishnu moedigt zijn volgelingen aan om de hoogten te beklimmen en verder te reizen dan hun vermogens. In het laatste geval kun je de Indiase aap vergelijken met de sluwe ambitieuze aap uit China.

Droomsymboliek

De aap heeft in de westerse wereld niets weg van de heilige symboliek uit het oosten. Droom je over een aap, dan is dat volgens droompsycholoog Georg Fink een teken dat je de schaduw van jezelf of een karikatuur tegenkomt en duidt dit op je primitieve instincten. Soms wijst de aap op de angst dat onze medemensen ons lager inschatten dan hoe wij in werkelijkheid zijn of dat ze zich ten koste van ons amuseren. Als een aap jou bijt, betekent dat vleiers jou zouden willen bedriegen.

Droomsymboliek is altijd zeer persoonlijk. De bovenstaande interpretaties zijn daarom suggesties en kun je het beste in combinatie met andere symbolen uit je droom duiden. Belangrijk is om altijd je gevoel bij je droom te betrekken. Voel je je angstig of boos? Dan wil je onbewuste je ergens voor waarschuwen. Voel je je rustig of gelukzalig? Dan maak je juist contact met een innerlijke kracht, die je in het wakende leven meer zou kunnen aanboren.

Sjamanen en droompsychologen zien dieren als belangrijke symbolen, die ons vertellen over ons innerlijke landschap. Veel van die symbolen zijn universeel en komen voor in allerlei culturen over de aarde. Lees hier het uitgebreide vertaalde artikel over de dieren in relatie tot de Gene Keys van Richard Rudd.

Dream Arc Totemanimal cursus
Meer info over de Dream Arc Totemanimalcursus van de Gene Keys