Vodou Theology of Liberation en de 39ste Gene Key

De 39ste Gene Key beweegt vanuit de Schaduw van Provocatie via de Gave van Dynamisme naar de Siddhi van Bevrijding. Het is ook helemaal geen toeval dat wanneer de zon in de 39ste Gene Key staat tussen 1 en 6 juli, er op verschillende plekken bevrijdingsfeesten zijn. Een van deze is 1 juli het Keti Koti festival van de (voormalige) Surinamers. Op 1 juli 1873 werd namelijk de slavernij afgeschaft. Op 4 juli 1776 werden de Verenigde Staten bevrijd van het kolonial juk van Het Verenigd Koninkrijk. En op 4 juli kwam ook de samenvatting uit van de nieuwe opzienbarende documentaire Vodou Theology of Liberation uit Haïti.

SQ

Aangezien ik 39,4 in mijn SQ heb, heb ik de afgelopen dagen geworsteld om hierover te schrijven, want het is nogal wat om te beweren dat Vodou ook maar iets te maken heeft met de heilige Gene Keys. Maar ja hoe meer ik de laatste tijd in de Vodou cultuur duik, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat Haïtiaanse Vodou meer raakvlakken heeft met de Gene Keys, dan je in de eerste plaats zou denken.

Net als dat de Gene Keys een manier van leven zijn, leven de Haïtianen hun Vodou. Ze praten met en dromen over geesten die als engelen zijn. Ze roepen energieën en entiteiten op voor genezing, liefde en vrede. Geesten helpen niet eens als je iemand wilt vloeken, ze helpen met persoonlijke en spirituele groei, ook in het hiernamaals. Totemdieren spelen in de vodou ook een belangrijke rol.

Afrikaans sjamanisme

Vodou klinkt als zwarte magie voor westerse mensen, en je kunt er maar beter vanaf blijven. Maar de diepere betekenis van Vodou voor Haïtianen is liefdevol in plaats van gemeen. Haïtiaanse Vodou is een variant van het Afrikaanse sjamanisme. Tijdens de koloniale tijd namen de tot slaaf gemaakte Afrikanen hun goden en loa’s (spirituele gidsen) met zich mee, die hen bijstonden in hun gruwelijke tijden in Amerika. Vodou en andere varianten van voodoo hebben over het algemeen een horrorbeeld in de westerse wereld. Dit beeld komt bijvoorbeeld terug in de James Bond-film Live and Let Die en de serie American Horror Story. Hier wekken Voodoo-geesten zoals skeletten angst op en bedreigen ze de hoofdpersonen met zwarte magie. Maar de spirituele gidsen van de Haïtiaanse Vodou zijn niet van plan angst en vernietiging te zaaien. Ze zijn er om de levenden te ondersteunen in hun genezing, financiële situatie en relaties.

Toch wil ik een kanttekening plaatsen, omdat ik niet wil beweren dat alle mythologie en legenden die bij Vodou horen, ook bij de Gene Keys horen. Vodou oftewel de vele vormen van Afrikaans sjamanisme verschillen ook erg van elkaar, want ook de Afrikaanse volkeren zijn verschillend.

Liefdevolle synthese

Maar de verschillende groepen nieuwe Afro-Amerikanen omarmden liefdevol allerlei religies. Tegelijkertijd demosiseerden de blanke onderdrukkers de beschermgeesten uit Afrika in de koloniale tijd. Het mooie was dat de tot slaaf gemaakte mensen hun geloof konden behouden door christelijke symboliek en hun eigen vormen van sjamanisme te synthetiseren. Een goed voorbeeld is Papa Loko, de geest van de natuur, (geestelijke) gezondheid, kinderen het behoud van de natuur en universele kennis. Om deze belangrijke geest te blijven aanbidden, identificeerden de mensen van Haïti Papa Loko met Sint-Jozef. Sint-Jozef werd ook vereerd door de christenen als de voogd van de kinderen. Meer over de Vodou afbeeldingen vroeger en nu kun je hier lezen.

Gisteren verscheen een mooi fragment uit de documentaire Vodou Theology of Liberation. Deze film komt volledig uit op 22 augustus 2021. Dit is echt de moeite waard voor mensen die meer willen weten over het spirituele geloof van de mensen in Haïti en de diaspora. Bekijk dit mooie fragment: https://bit.ly/VodouTheoLiberation