De Noorderlichttrilogie en de 51ste Gene Key

Van 5 tot en met 10 april staat de zon in de 51ste Gene Key (Ram). Totemdier van deze Gene Key is de wezel. Thema’s uit de Noorderlichttrilogie komen terug in de 51ste Gene Key en de wezel als totemdier.

Een prachtige boekenserie waar dieren een belangrijke rol in spelen is de Noorderlichttrilogie van Philip Pullman. De hoofdpersonage is het meisje Lyra, die vergezeld wordt door een deamon, een wezen, dat steeds in een ander dier verandert. Wanneer Lyra in de puberteit komt, krijgt de deamon zijn vaste vorm als boommarter. De boommarter is een telg uit de wezelfamilie, die de 51ste Gene Key symboliseert. De energie van de 51ste Gene Key beweegt vanuit de Schaduw van Agitatie, via de Gave van Initiatief naar de Siddhi van het Ontwaken.

De marter en de wezel

De Noorderlichttrilogie en de 51ste Gene Key

Een deamon weerspiegelt de ziel van de personage in het verhaal. En de marter van Lyra is verwand met de wezel van de 51ste Gene Key. Net als een wezel lijkt Lyra een zachtaardig meisje, maar ze is erg dapper en neemt het initiatief om in onherbergzame gebieden haar ontvoerde vriendje en vader te zoeken bij gevaarlijke mensen en ijsberen. Lees ook mijn eerdere blog over de wezel als totemdier van de 51ste Gene Key. In de Noordelichttrilogie vergezellen verschillende daemonen de personages.

Dierensymboliek, de I’Ching en de voorspelkunst spelen een grote rol in de Noorderlichttrilogie. Pullman verklaart dit als ‘Stof’, voor mensen onzichtbare materie, dat het orakelen mogelijk maakt. Volwassenen hebben meer ‘Stof’ om zich heen dan kinderen, wat maakt dat zij in hun volwassenheid een vaste deamon krijgen.

Mensen die interesse hebben in totemdieren en de I’Ching zou ik zeker aanraden om de Noorderlichtrilogie te lezen. Maar wie geen zin heeft om zoveel tekst te lezen is de trilogie ook verfilmd als spannende serie ‘His Dark Materials’ op HBO Max. De serie is geschikt gemaakt voor wat jonger publiek, omdat er veel achterliggende filosofie is weggelaten. Dit mis je wel, als je de verbanden wilt zien met de I’Ching en de deamons c.q. totemdieren.

Dream Arc Totemanimal cursus
Dream Arc Totemanimalscursus van de Gene Keys