Haan, totemvogel van de 1ste Gene Key

De haan is altijd als eerste op en kraait iedereen wakker. Hij loopt de hele dag trots rond, alsof hijzelf de zon wakker heeft gemaakt. We kennen ook de uitdrukkingen ‘haantje de voorste’ en kemphanen. Vroeger werden er ook veel hanengevechten georganiseerd, omdat deze beestjes behoorlijk opgefokt konden worden, wat vooral mannen een erg leuk spektakel schenen te vinden. De haan is in ieder geval een vogel met veel yang energie, die terecht met het eerste hexagram van de I’Ching wordt geassocieerd. Deze hexagram bestaat immers uit 6 yang lijnen en heeft helemaal geen yin lijnen.

Shiva en Voodoo

Hanengevechten, machogedrag en lijkt weinig te maken te hebben met de Goddelijke Siddhi energie, die het beestje symboliseert. zou je denken… Maar dan schrijft Richard Rudd over de Indiase God Shiva. Hij is van de ene kant het ultieme mannelijke, het scheppende, ja ook in seksuele zin. In het Engels heet de haan ‘cock’, wat ook piemel betekent. De piemel, die staat voor het scheppen van nieuw leven. Ook de lingam, de piemel van de Indiase god Shiva wordt heilig verklaard. Het symbool van Shiva is ook de ring van vuur, de ring die creëert, maar ook vernietigt. Het wiel van leven en de dood.

De haan staat niet alleen symbool voor het opgaan van de zon, maar hij komt ook voor als metgezel van Maman Brigitte, uit de voodoocultuur van Haïti. Maman Brigitte is de spirituele gids, een soort ondergodin van het leven en de dood, maar ook de (vrouwelijke) seksualiteit. Hier zien we ook sterk astrologisch verband, want de eerste Gene Key valt midden in het teken Schorpioen, dat eveneens staat voor dood, seksualiteit en occulte.

Siddhi

In het Caribisch gebied worden veel verschillende onderwereldgoden geëerd. Leven en dood is daar meer in de culturen geïntegreerd dan in het westen. De mensen zoeken daar sowieso meer contact met het dodenrijk. In Guatemala viert men bijvoorbeeld met veel bombarie op kerkhoven begin november Allerzielen. De mensen lanceren daar indrukwekkende kleurrijke bariletes (vliegers) met teksten en de mooiste versieringen, waar ze vaak een heel jaar aan hebben gewerkt. En de schoonheid van creatie is de Siddhi van de 1ste Gene Key.

Dromen

Droompsycholoog Georg Fink schrijft ook dat wanneer je van een levende haan droomt, dit voor de mannelijke seksualiteit staat. Een rode haan symboliseert liefde en hartstocht. Kraait de haan, dan is ontrouw in het spel. De haan op de kerktoren wil zeggen, dat het tijd is, om bepaalde dingen te gaan doen.

Sjamanen en droompsychologen zien dieren als belangrijke symbolen, die ons vertellen over ons innerlijke landschap. Veel van die symbolen zijn universeel en komen voor in allerlei culturen over de aarde. Lees hier het uitgebreide vertaalde artikel over de dieren in relatie tot de Gene Keys van Richard Rudd.

⭑ Het haantje is gezeefdrukt door Anne Marie de Haan.

Petra Stam Krachtdieren
Petra Stam Krachtdieren