Gorilla, totemdier van de 59ste Gene Key

Gorilla is het totemdier van de zwaar beladen 59ste Gene Key, omdat deze verwijst naar de Poort van seks en voortplanting in de Human Design. Iedereen die al eens bevallen is van een of meerdere baby’s weet wat voor impact voortplanting heeft. En ook voor de mensen die geen kinderen kunnen of willen krijgen, is voortplanting een zwaar beladen onderwerp. De gave van de 59ste Gene Key staat voor intimiteit, iets dat je niet zomaar bereikt als mens bij een gorilla.

Bokito

De gorilla is voor mijn gevoel een grote aap, waar je niet te dicht bij moet komen. Je weet maar nooit wat hij gaat doen, misschien gaat hij wel bijten, zoals de beruchte Bokito. Maar als ik over Bokito nadenk, dan besef ik dat het leven in de dierentuin verre van ideaal is voor dieren, die eigenlijk in het wild thuis horen. Ook een gorilla, die geboren is in de dierentuin, gedraagt zich niet als zijn soortgenoten, die in het oerwoud, hun natuurlijke habitat zijn geboren. Ik heb ooit de ‘Human Zoo’, sociologische klassieker van Desmond Morris gelezen, waarin hij uitlegt, dat hoe wij als mens leven te vergelijken is met apen in de dierentuin. En dat door het wegvallen van onze natuurlijke habitat in de afgelopen eeuwen allerlei sociale problemen zijn ontstaan. En deze problemen vertalen zich ook in onze seksualiteit.

Gorilla Pikin in de armen van Appolinaire Ndohoudou. De foto is gemaakt door Jo-Anne McArthur.

Binnen de Human Design kun je de 59ste Poort niet los zien van de 6de poort. Samen vormen ze het kanaal van voortplanting, maar het gaat over veel meer dan seks en baby’s maken. De 6de poort staat symbool voor de emotionele band die je met iemand hebt en de bereidheid om voor de relatie te vechten. Wanneer Richard Rudd praat over de zesde en de 59ste Gene Key, dan zegt hij ook iets over de eeuwig durende strijd tussen de seksen.

Geborgenheid

Maar ik kan daaraan toevoegen dat het ook een eeuwigdurende strijd is tegen onze eigen natuur. Deze strijd kan ervoor zorgen dat we als mensen op emotioneel niveau een diepere verbinding kunnen maken. Op de foto hiernaast zie je een gorilla, die een liefdevolle emotionele band met haar redder heeft. Emotionele intimiteit hoeft dus niet altijd seksueel te zijn. De 59ste poort gaat ook niet alleen maar over seksuele verbindingen. Emotionele intimiteit gaat ook over het je veilig en beschermd voelen, zoals deze gorilla. Emotionele intimiteit, oftewel de veiligheid en vertrouwdheid, is voor veel mensen wel een voorwaarde om een langdurige seksuele relatie aan te gaan met de ander. Maar andersom leidt seksueel contact alleen, meestal niet tot langdurige intieme relaties.

Gorilla in de droom

Droompsychologen duiden een gorilla als je strijd, evenals de overwinning op moeilijkheden in je wakkere leven. Maar een droom van gorilla’s zou ook problemen met valse vrienden en zakenpartners kunnen betekenen. Anderen zeggen dat een gorilla in je droom suggereert dat je misschien te “overdreven” bent in je gedrag. Daarnaast zou een gorilla op je primitieve impulsen, wijzen. je wilde natuur en onderdrukte seksuele energie. Als dit dier zich verstopt, dan betekent het dat je op zoek bent naar een gevoel van veiligheid of bescherming. Maar droomsymboliek is altijd persoonlijk. Je eigen gevoel bij een droom is daarom belangrijker, dan wat andere mensen hierover zeggen of schrijven.

Sjamanen en droompsychologen zien dieren als belangrijke symbolen, die ons vertellen over ons innerlijke landschap. Veel van die symbolen zijn universeel en komen voor in allerlei culturen over de aarde. Lees hier het uitgebreide vertaalde artikel over de dieren in relatie tot de Gene Keys van Richard Rudd.

De 59ste Gene Key is een van de acht melodieuze Gene Keys van de Delta-dans:  2057502759622 en 12.

Dream Arc Totemanimal cursus
Meer info over de Dream Arc Totemdierencursus van de Gene Keys