Eland, totemdier van de 43ste Gene Key

Niet alleen is het gewei van het dier imposant, maar ook de eland zelf kan wel 3,5 meter lang met een schofthoogte van 2,20m worden. Elanden zijn de grootste gewei dragende dieren en stralen daardoor een enorme robuustheid en kracht uit. Hierdoor heb je ze niet graag als tegenstander. De dieren gaan ook vaak met elkaar in gevecht voor een wijfje tijdens de bronsttijd, maar ze kiezen hun gevechten zorgvuldig uit. Volgens de 43ste hexagram van de I’Ching moet degene die het orakel raadpleegt, goed inschatten of hij tegen een gevecht is opgewassen. Zoniet, dan kan hij beter op een andere manier iets ondernemen. Vandaar dat de eland totemdier is van de 43ste Gene Key.

De indianenstammen uit uit de Vrenigde Staten zagen deze eigenschappen ook terug in de eland. Mensen die eland-energie bij zich dragen, weten wanneer vriendelijkheid op zijn plaats is, of wanneer ze voor zichzelf moeten opkomen.

Poort 43 is De Doorbraak – Het Inzicht volgens de Human Design. Oorspronkelijk is dit het 43ste hexagram van de I’Ching: De Doorbraak. De Gene Keys zien een ontwikkeling vanuit de Schaduw van Doofheid naar de Gave van Inzicht. Vervolgens gaat deze naar de Siddhi van (plotselinge verwarrende) Openbaring.

Gek of genie

Binnen de Gene Keys en de Human Design ziet men de 43ste sleutel of poort als een eigenschap van de gek of het genie. Mensen met deze eigenschap staan vaak op zichzelf met hun bijzondere, maar vaak ook voor de buitenwereld onbegrijpelijke ideeën. Het is voor het belangrijk om te leren op hun eigen inzichten te vertrouwen, ongeacht wat de buitenwereld daarvan vindt. Eland kan als totemdier daarbij morele ondersteuning bieden. Het dier staat namelijk symbool voor zelfrespect en trots, zonder afhankelijk te zijn van bijval uit de buitenwereld.

Omdat mannetjeselanden solitair leven, gaan ze ook gewoon hun eigen gang. Zij hoeven zich dus niet aan te passen aan een kudde. De 43ste Poort staat voor het innerlijk oor, luisteren naar jouw innerlijke stem, in plaats van naar de stemmen daarbuiten. De eland heeft uitstekende oren en bij de mannetjes dient het enorme gewei als een grote antenne om geluiden op te vangen. Dit staat eveneens symbool voor de externe gevoeligheid voor geluiden van buitenaf voor mensen met eland-energie. Daarom is het voor hen van groot belang zich regelmatig af te sluiten voor geluiden van buitenaf.

Dromen en symbolen

Wanneer je een eland in je droom tegenkomt, kan het onder andere betekenen, dat je gevoelig bent voor de mening van anderen. Je zou dan wat meer naar je eigen innerlijke stem kunnen luisteren. Een andere betekenis over een droom van een dier met gewei, is dat je jezelf gevonden hebt. Je kunt dan je levensdoel verder ontwikkelen. Je moet dan niet je ware gevoelens, geloof of je ware zelf wegstoppen.

De Gene Keys is een mix van verschillende spirituele en wetenschappelijke disciplines. Ook het wereldwijde sjamanisme biedt een schat aan wijsheden over dieren en hun symbolische waarden. Zo corresponderen deze waarden met de eigenschappen van de Gene Keys. Richard Rudd beschreef dit in de artikelen over de Droomboog. Lees hier meer over .

Petra Stam Krachtdieren
Petra Stam Krachtdieren
Dream Arc Totemanimal cursus
Meer info over de Dream Arc Totemanimalscursus van de Gene Keys