De Ster van Bewustzijn – II

Het helen en begrijpen van jeugdtrauma’s

Binnen de groep van 21 leden van de Ster van Bewustzijn, zijn er vier subgroepen, zoals onze Liefdespenta. We bespreken twee wekelijks wat we hebben meegemaakt op het gebied van relaties en wat we ervan hebben geleerd. Onze gehele ster is gericht op kindertraffic, en welke rol kindertraffic of kindtraumaś in onze eigen levens speelde.

Geest

Als kind ben ik nooit getraffict, maar ik ben dieper in mijn kindtrauma’s gedoken. (Dit kun je onder meer doen met behulp van je Gene Keys profiel.) Inmiddels weet ik dat ik slecht gedrag te makkelijk accepteerde en dat dat komt, doordat ik van jongs af aan was gewend dat mensen niet goed met mij omgingen. Ik dacht dat dit aan mij zelf lag. Toen ik de Gene Key 3 trok was ik verzeild in een romantisch contact met een man die mij ‘ĺovebombde’. Hij zei dat ik de meest fantastische vrouw was die hij ooit was tegengekomen. Ik moest binnen drie weken met hem op vakantie, maar hij verweet mij dat ik niet van hem hield en niks voor hem overhad, als ik niet mee zou gaan. Achteraf bleek hij ook nog dingen over zijn thuissituatie verzonnen te hebben. Een gesprek met een relatiecoach gaf mij echter inzicht dat het probleem niet bij mij lag, maar deze man niet goed voor mij was. Ik moest maar met hem breken en leren beter mijn grenzen aan te geven.

Liefde 2.0 of wegwerpliefde?

Er is een hoop veranderd sinds de opkomst van de smartphone. Met datingapps kun je eindeloos mensen naar links of rechts swipen. Het is net zo onpersoonlijk geworden als het bestellen van pakketjes bij Bol.com. Zo kun je veel mensen tegelijk bestellen, uitproberen en gebruikt terugsturen zonder consequenties. Daarom ben ik blij dat ik in november de 29ste Gene Key trok, zodat ik dit thema van halfhartigheid, de schaduwkant van de 29ste Gene Key, kan uitpluizen.

Hoe transformeren we de halfhartigheid naar toewijding en devotie, die de hogere sferen van deze Gene Key symboliseren? Tussen juli en november heb ik met diverse mannen contact gehad op datingapps en heb ik er zo’n tien gedate. Een coach hielp mij om mannen met halfslachtige intenties beter en sneller te filteren. Zo heb ik een leuke man die met mij op date wilde moeten afwijzen. Hij zit/zat immers nog half in een relatie met zijn ex. Een van mijn voorwaarden is dat het 100% voorbij moet zijn met een ex, daar kan niet over onderhandeld worden! Het draait erom om eerst de halfhartigheid naar mezelf om te turnen naar toewijding aan mijzelf! Dan kan ik verbinding met mijzelf maken en daarna pas met de ander.

Lichaam

Wat mij verbaasde, was dat trauma en jeugdtrauma zich in het lichaam opslaat. Lars Faber, ademcoach en codependency-expert heeft er een aantal interessante video’s over gemaakt, bijvoorbeeld deze. Codependency patronen zijn ongezonde relatiepatronen, die ontstaan vanuit jeugdtrauma’s en ongezonde hechtingspatronen. Ze vormen je zelfbeeld, je gedrag in relaties in de brede zin. Trauma wordt via verschillende generaties doorgegeven, zoals bij mij het geval is. Een zeer inzichtelijk en confronterend boek hierover is Traumasporen van de beroemde psycholoog Bessel van der Kolk. Bij sommige mensen zit het trauma dieper in het lichaam verankerd dan bij anderen. Om dit te helen is geestelijke ondersteuning en gedragsverandering niet voldoende.

Lichaamswerk is hierbij cruciaal. Oefeningen zoals ademtherapie en yoga kunnen helpen diepgewortelde trauma’s te verlichten, schrijft Bessel van der Kolk. Ik ben zelf al enige tijd bezig met yoga nidra, en restorative yoga. Sinds kort ben ik ook begonnen met pilates, om mijn buik- en rugspieren te verbeteren. Ik ervaar nu al een verschil en voel veel beter aan wat mijn lichaam nodig heeft en wat niet, omdat ik nu beter naar mijn buikgevoel kan luisteren.

Het effect van krachtplekken

In mijn vorige blogartikel vertelde ik over de zachte liefdesenergie op de krachtplek van de Heilig Landstichting. Ik heb de eer en het geluk om daar vlakbij te wonen. Krachtplekken boeien bij in het bijzonder omdat ik tot de groep hoogsensitieven behoor die ze kan voelen. Ik had van verschillende mensen gehoord dat Es Vedra op Ibiza ook een bijzondere krachtplek is. Omdat ik een beeld van Ibiza heb van party- en hippyeiland, vermoedde ik dat er een zachte helende ‘vissen’- energie zou hangen.

Terwijl ik nu ik hier op dit eiland zit, moet ik wel een beetje om mijzelf lachen. Niets is minder waar! Niet alleen Es Vedra, maar het hele eiland heeft hele krachtige energie die met een smak dingen naar boven haalt, die je al bijna was vergeten, of wellicht hebt weggestopt. Zo zat ik in het lieflijke bergdorpje Sant Josep de sa Talaia een heerlijke groentenschotel te eten. Ineens werd ik herinnerd aan de overleden vader van mijn kinderen. De tranen stroomden over mijn wangen en ik kon maar niet stoppen met huilen. Ik geneerde me dood, want ik wilde niet dat iemand me zag. Maar dat lukte niet en een lieve mevrouw kwam naar me toe om te vragen of het wel goed met me ging. Ze zei: ‘Ibiza wordt niet voor niets het ‘Schorpioeneneiland’ genoemd. Het haalt verborgen gevoelens naar boven, en zuivert uit.’

Yoga Nidra

Die nacht deed ik yoga nidra en had ik een droom, dat ik werd geroepen door Es Vedra. Een stem zei dat ik morgen moest komen om te louteren. (Ja echt, zo’n archaisch Bijbels woord zou ik zelf niet zo snel gebruiken.) Dat woord ‘loutering’ moest ik vervolgens in mijn droom naar de droom van mijn vader sturen.

De volgende dag ging ik naar de adembenemende krachtplek, een rots, die uitkijkt op de twee eilandjes van Es Vedra. De energie die ik daar voelde, leek wel naar buiten te komen. Alsof de energie van het hele eiland zich daar wilde verzamelen en vervolgens over de zee uitspreidde. Op de rots voelde ik niet zozeer emotionele ‘Schorpioenenenergie’, maar meer dat mijn sacraal werd geraakt. Toen ik weer verderliep, verdween het sacrale gevoel weer. Het was echt een puur fysieke sensatie.

De 38ste Gene Key op Ibiza

De 38ste Gene Key, die bij de Steenbok hoort, heb ik aan de lijve ondervonden op Ibiza. De eerste dag dat ik aankwam in Sant Antoni de Portmany, trok mij een wit gebouwtje boven op een berg. Ik kon er niets over vinden bij de toeristeninformatie. Ik ben de afgelopen dagen een paar keer om de berg gelopen en een stukje via een aantal paden omhoog gelopen. Maar de paadjes leidden tot struikjes, onbegaanbare rotspartijen of werden zo steil, dat je er alleen met de juiste klimuitrusting op kon komen. Ik wilde gewoon niet geloven dat er geen normaal pad zou zijn.

Tot ik afgelopen donderdag na een paar vruchteloze pogingen een jonge vrouw met hond vroeg of ze wist hoe ik via een niet zo gevaarlijk pad bij het witte gebouwtje op de top kon komen. Er bleek een vrij begaanbaar pad te zijn, wat ze me zo kon aanwijzen. Ik zag dit als de zoveelste aanwijzing dat ik niet alles zelf hoef uit te zoeken, maar dat andere mensen vaak dingen weten die ik niet weet.

Hoe hoger ik kwam, hoe sterker mijn chakra’s reageerden en met name mijn sacraal, solar plexus en hartchakra. Toen ik bijna bij het gebouwtje kwam voelde heel sterk mijn sacraal, net als bij Es Vedra, maar dan veel sterker. Ook hier is het uitzicht adembenemend en de energie op de plek is heel krachtig. Het voelt niet als de mysterieuze, heftig emotionele Schorpioenenenergie, maar meer als de top-of-the-world en fysieke Steenbokenergie van de 38ste Gene Key.

Sigaretten en alcohol

Wat mij eveneens verbaasde dat ik hier echt heel duidelijk (bestraffend bijna) voel wat ik wel en niet moet nuttigen. Sigaretten accepteert mijn lichaam helemaal niet meer en een trekje maakt me al misselijk, zelfs na een paar keer verdeeld over een paar dagen uitproberen. Ik mag niet meer dan 1 glas alcohol op en ik heb er geen zin meer in. Daar was ik echt verbaasd over, want Ibiza is toch een partyeiland? Of ben ik de enige die hier ‘last van’ heeft op Ibiza? Ik drink veel minder koffie en heb veel behoefte aan verse gemberthee of gemberthee met kurkuma.

Bovendien eet ik veel minder dan in Nederland en sla zelfs maaltijden over. Er zijn dagen bij dat ik bijna niks eet, maar vandaag wel een bakje lekkere salade gegeten, die me overigens zwaar viel. De laatste drie dagen kamp ik wel met een hevige verkoudheid en mijn darmen zijn ook van slag. Maar ik ben alweer aan de beterende hand, misschien heeft het met het louteringsproces te maken. Ik ben zeer benieuwd hoe ik me ga voelen, wanneer ik weer terug ben in Nederland.

Iedere maand houden we onze persoonlijke gebeurtenissen tegen het licht van onze maandelijkse getrokken Gene Key. Zo trok ik op 1 juni Gene Key 9, op 25 juni Gene Key 3, op 25 juli Gene Key 24, op 25 augustus Gene Key 43. Op 25 september Gene Key 50, op 26 oktober Gene Key 38 en op 25 november Gene Key 29. De afsluitende Gene Key 26 trok ik op 25 december 2023.

Lees meer over de Ster van Bewustzijn

Lees meer over het Deltaprogramma.