De mol totemdier van de 8ste Gene Key

De mol is voor veel westerse tuiniers een vloek voor het gazon, omdat dit zwartharige fluwelige zoogdiertje gangen graaft door de aarde, waarbij er regelmatig molshopen ontstaan. Hoe kan het, dat de mol totemdier van de 8ste Gene Key is?

Westerse cultuurtuin

Wie verder echter verder kijkt, dan de oppervlakte van de westerse cultuurtuin, begrijpt dat de mol een essentieel onderdeel is van ons ecosysteem. Bovendien heeft hij ons op spiritueel gebied een hoop te vertellen. De mol staat voor de Gave van de 8ste Gene Key: Stijl. Ook wordt de Mol door een aantal indianenstammen als heilig dier beschouwd en is er zelfs een clan naar vernoemd. Vroeger droeg men in Europa ook wel mollenpoten voor geluk. Ze zouden bij kinderen helpen bij het doorbreken van de tanden.

Maar de 8ste Gene Key ziet juist in de blindheid van het dier een belangrijke wijsheid. De mol is namelijk blind voor materialisme en dus ook blind voor de welvaart van de buren. Hij ontwikkelt zijn eigen stijl, graaft en gaat zijn eigen gang. Hij heeft geen last van waar de meeste mensen zich druk om maken, namelijk welke auto de buren voor de deur hebben of welk merk nieuwe schoenen ze dragen. Mensen met mol-energie weten diep van binnen dat het geen zin heeft om net als iedereen naar de winkel te rennen om een paar Nike Airmax 97 te kopen. Binnen de Gene Keys symboliseert de mol daarom ook het totemdier van de 8ste Gene Key, waarvan de energie vanuit de Schaduw van de Middelmatigheid via de Gave van Stijl naar de Siddhi van Exclusiviteit beweegt.

Symboliek en dromen

Wanneer je droomt over een mol, dan ben je een beetje wanhopig volgens droomexpert Georg Fink. De toekomst ervaar je als duister en je spit in jouw waaktoestand doelloos en vergeefs in het verleden. Maar juist met dat onzekere stuk van jezelf zou je in je dromen aan de slag kunnen gaan, want de mol houdt jouw bodem symbolisch gezond door zuurstof te brengen. Volgens schrijfster Linda Wormhoudt kan de mol als totemdier jou helpen om je eigen contact met de aarde te intensiveren en te begrijpen. Je kunt andere zintuigen leren gebruiken. Mol gaat dwars door obstakels heen of graaft er omheen en dit betekent eigenlijk dat je je niet moet laten afremmen door die obstakels. Zo kun je verborgen schatten vinden, die in het daglicht niet zichtbaar zijn.

Sjamanen en droompsychologen zien dieren als belangrijke symbolen, die ons vertellen over ons innerlijke landschap. Veel van die symbolen zijn universeel en komen voor in allerlei culturen over de aarde. Lees hier het uitgebreide vertaalde artikel over de dieren in relatie tot de Gene Keys van Richard Rudd.

Petra Stam Krachtdieren
Petra Stam Krachtdieren