Rat, totemdier van de 16de Gene Key

De rat is een van de meest controversiele bewoners van deze aardbol. In Europa worden loslopende ratten door velen gezien als vieze beesten, die je maar beter kunt verdelgen. Maar er bestaan ook ratten die veel liefde krijgen van mensen die hen als huisdier hebben. En ook in China houden ze veel van ratten, maar dan als delicatesse. Ook al waarderen niet alle mensen hun intelligentie en sociale behoeften, (bruine) ratten voelen zich wel thuis in de buurt van mensen. Ze zitten daarom graag in bijvoorbeeld kelders, op vuilnisbelten, bij riolen en ander vervuild water.

Symboliek

Veel culturen zien in de rat een belangrijke symboliek. Zo hebben zowel de Chinese als de Indiase astrologie de rat als astrologisch dierenteken. De Chinezen beschrijven mensen die geboren zijn onder het teken Rat als artistiek, talentvol, charmant, opportunistisch, levendig, genotzuchtig, soms gewetenloos en succesvol. In de India veda zien ze de mannelijke rat als zeer viriel en de vrouwelijke rat als zeer vruchtbaar. Zowel mannelijke en vrouwelijke ratten ontwikkelen al op vroege leeftijd hun seksualiteit en blijven daar erg actief in. In het hindoeïsme, is de rat een krachtige demon met een helderziende blik. In de westerse wereld zag men in de middeleeuwen de rat als onzuiver, een slecht voorteken, verspreider van de pest, de dood, het kwaad en demonen. De rat stond ook symbool voor hebzucht of diefstal.

En ook is de rat vertegenwoord als totemdier van de 16de Gene Key, maar de 16de Gene Key gaat niet zozeer over seksualiteit. De energie van de 16de Gene Key gaat immers vanuit de Schaduw van Onverschilligheid via de Gave van Veelzijdigheid naar de Siddhi van Meesterschap. Het totemdier rat van de Gene Keys komt daarom ook meer overeen met de rat van de Chinese astrologie dan met de rat van de Indiase veda.

Rat in een droom

Droom je over ratten, dan kan dat een angst voor ziektes betekenen, volgens droompsycholoog Georg Fink. Ratten zijn meestal waarschuwingen, die je serieus moet nemen. Knaagdieren in dromen wijzen vaak op dingen die aan je knagen, verborgen verdriet, zorgen en angsten. In relatie tot de 16de Gene Key zou het kunnen betekenen dat een rat in je droom, waarbij je een negatief gevoel krijgt, kan wijzen op zelfbedrog of goedgelovigheid. De rat daagt je uit om vanuit je schaduwfrequentie jouw veelzijdigheid en hogere staat van bewustzijn te activeren.

Sjamanen en droompsychologen zien dieren als belangrijke symbolen, die ons vertellen over ons innerlijke landschap. Veel van die symbolen zijn universeel en komen voor in allerlei culturen over de aarde. Lees hier het uitgebreide vertaalde artikel over de dieren in relatie tot de Gene Keys van Richard Rudd.

Dream Arc Totemanimal cursus
Meer info over de Dream Arc Totemanimalcursus van de Gene Keys