De Alchemist, de Tafel van Smaragd en de 47ste Gene Key

De 47ste Gene Key is een van de mysterieuze Gene Keys uit de Codon Ring van Alchemie. En alchemie, magie, hekserij en esoterie fascineren mij vanaf dat ik klein ben. Ik heb immers mijn bewuste en onbewuste zuidknopen in de 47 staan. Zo las ik jaren geleden vol ontroering het prachtige boek De Alchemist van Paolo Coelho. Dat gaat over een jonge Spaanse schaapherder die de wereld afreist op zoek naar de alchemist en de Steen der Wijzen.

Niet toevallig vertaalde ik gisteren Richard Rudds tekst over het Stenen Alfabet, waar hij spreekt over de Tafel van Smaragd. Dit is een mysterieus object, dat in de Voorschristelijke tijd door de Egyptische alchemist Hermes Trismegistus of rond 800 na Christus door de Arabieren zou zijn vervaardigd. De jonge schaapherder uit het verhaal van Coelho krijgt ook van de alchemist te weten wat er op de Tafel stond. Maar hij begrijpt het in eerste instantie niet, omdat het geheimtaal is. Richard Rudd vermeldt zelfs dat het engelentaal is. En dat degene die leert te spellen met dit alfabet, de absolute heerschappij over de materiële wereld verwerft. Intrigerend.

Wanneer de jongen vraagt hoe hij de Tafel kan begrijpen antwoordt de alchemist dat dat het beste kan in een alchemistisch laboratorium. Maar daar zijn ze op dat moment nog niet. Ze zijn dan in de woestijn. ‘Via haar kun je de wereld en al het andere begrijpen.’ zegt hij ‘Je hoeft niet eens haar helemaal te begrijpen. Via een eenvoudige zandkorrel, zul je alle wonderen van de Schepping zien. Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld. En daar ooit naar zal terugkeren.’ De alchemist legt uit dat de tekst van het tablet rechtstreeks tot de ziel van de wereld spreekt. Het gaat hier dus niet alleen om de interpretatie, maar ook om datgene waar een mens met hart en ziel naar verlangt. Verlangt die ziel dan naar heerschappij en al het bezit van de wereld?

Dark

De Tabula Smagdarina tatoeage van de excentrieke priester Noach uit de Netflixserie Dark.
De Tabula Smagdarina tatoeage van de excentrieke priester Noach uit de Netflixserie Dark.

Of wil de ziel eigenlijk alleen maar de wereld begrijpen, zonder het te beheersen? Of betekent dit, wanneer de ziel van de wereld begrepen wordt, dat je dan met wijsheid de wereld kunt beheren in plaats van te beheersen? Ik kan me zo voorstellen dat de engelen graag zouden willen dat wij als mens onszelf en de wereld met al zijn inwoners leren begrijpen. Om zo op een wijze manier onze leefomgeving kunnen beheren. Maar dat is mijn eigen interpretatie en ik heb de Smaragden Tafel zelf ook nog nooit gelezen. (Hoewel, ik kwam een ‘kopie’ hiervan vorige maand tegen in de mysterieuze Netflix serie Dark op een tatoeage van een exentrieke priester, die voor mij trouwens ook onleesbaar was.)

Coelho’s jonge schaapherder heeft ook nooit de letterlijke betekenis van de Tafel van Smaragd gelezen. In zijn zoektocht naar de vertaling maakt de jonge schaapherder van alles mee. Hij valt, staat op, leert ervan en komt uiteindelijk tot de conclusie dat de Steen der Wijzen een metafoor is voor zijn eigen vergaarde wijsheid. Zand, edelstenen, zouten, metalen en andere mineralen, ja zelfs de Tafel van Smaragd zijn in feite richtingaanwijzers. Deze helpen je om je eigen alchemische proces, het zuiveren van je ziel, het opruimen van de innerlijke rotzooi, het composteren van het resultaat van je fouten. Opdat dit een voedingsbodem gaat vormen voor een vruchtbaar en zinvol leven. De alchemist, dat ben je zelf.