De terugkeer van Chiron in Ram (25ste Gene Key)

Chiron is een astroïde, die zich in een elliptische baan tussen de buitenplaneten Neptunus en Pluto beweegt. Ongeveer eens in de vijftig jaar keert hij op hetzelfde punt terug in de zodiak. Op dit moment staat hij in het teken Ram in de 25ste Gene Key.

De Griekse mythologie beschrijft Chiron of Cheiron  als de “goede centaur”. Deze onderscheidt zich van de andere centauren door zich te ontwikkelen in kennis en wijsheid van de muziek, medicijnen en het boogschieten, genezing en kunst. En toen kwam de dag dat een pijl van Heracles Cheiron per ongeluk verwondde. Cheiron leed daarna erg veel pijn die hij zelf niet kon helen. En omdat Cheiron onsterfelijk was kwam er ook geen eind aan de pijn. Cheiron bleef voortdurend op zoek naar een medicijn om te genezen van zijn wond, en werd daardoor heel bedreven in de geneeskunde.

De 25ste Gene Key

Astrologen beschouwen Chiron als de gewonde heler. De positie van Cheiron in de horoscoop illustreert dan ook de dingen die we heel goed voor anderen kunnen doen. Maar niet zo makkelijk voor onszelf. Het gaat om onze blinde vlek, kwaliteiten die anderen heel duidelijk in ons zien, maar die we zelf niet zien. Terwijl we die nu net zo hard nodig hebben voor onze eigen genezing. Het niet (spontaan) mogen zijn of niet voor jezelf mogen opkomen, valt onder de wond van de Chiron in Ram. Mijn eigen Chiron staat ook in Ram en heeft het afgelopen jaar met 2 progressies en een retrograde het geboortepunt van mijn Chiron gepasseerd.

Binnen de Human Design en de Gene Keys is dat de 25.5-ste poort of Gene Key. Het was een vrij turbulent jaar, waarin heftig is afgerekend met mijn please-gedrag. Ik vond veel bevrijding en rust, toen ik merkte dat het wel degelijk loont om voor mijzelf op te komen. Ik ben hierdoor ook mensen definitief kwijtgeraakt. Maar dat hoort ook bij de Ram: soms moet je gewoon knokken om jezelf te beschermen en heel eerlijk zijn om duidelijkheid te scheppen. Een Ram is nou eenmaal geen Weegschaal, die op kousenvoetjes de lieve vrede wil bewaren. De 25ste Gene Key gaat van de Schaduw van Benauwdheid of Vernauwing. Vervolgens via de Gave van Acceptatie naar de Siddhi van Universele Liefde.

Recht doorzee

Een bonus van het afgelopen jaar is dat ik een aantal mensen met de zon in de 25ste Gene Key wat beter heb leren kennen. Deze recht-doorzee types hebben mij een duidelijke spiegel voorgehouden. Zij en vertelden mij regelmatig ongevraagd wat zij goed en wat zij minder goed aan mij vonden. Maar het mooie was, dat ik ook duidelijk zag, dat zij een goed hart hebben. En ik kon ook oprecht waarderen dat zij zich zo helder en direct naar mij uitten. In die zin had hun feedback een helend effect op mij, omdat ik zo ook mijn eigen directheid beter leerde te waarderen en accepteren.

Mijn verhaal is vanuit een astrologische visie geschreven, maar Ra Uru Hu en Richard Rudd geven allebei weer een hele eigen visie op Chiron.

Dit artikel is geschreven op 26 maart 2020.