Nijlpaard, totemdier van de 60ste Gene Key

Het nijlpaard is totemdier van de 60ste Gene Key. De energie van de 60ste Gene Key beweegt vanuit de Schaduw van Beperking via de Gave van Realisme naar de Siddhi van Rechtvaardigheid.

Nijlpaarden zijn forse dieren met een enorme bek. Zij leven vlakbij de Afrikaanse wateren en zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem, vanwege hun mest en hun steriele bronwaterafscheiding. Overdag blijft dit dier in het water, omdat de huid beschermd moet worden tegen  oververhitting, uitdroging en zonnebrand. ’s Nachts verlaat het het water om te grazen. Nijlpaarden leven in kudden van twee tot vijftig dieren.

De dieren lijken sloom, maar aan land kunnen ze een snelheid tot 30 kilometer per uur halen en ze zijn zeer wendbaar. Bovendien zijn ze veel gevaarlijker dan ze eruitzien. Je kunt als mens dan ook maar beter op afstand blijven, want soms gooien nijlpaarden bootjes om en takelen ze mensen toe. Een volwassen mannetje kan bijvoorbeeld een drie meter lange krokodil in tweeën bijten.

Nijlpaard symboliek

Er gaat een Afrikaanse legende over waarom het nijlpaard geen haar heeft: “Lang geleden zou het dier prachtig haar hebben gehad. Het was hier zo trots op, dat het ging opscheppen tegen de haas, en vertelde de haas dat die maar lelijk haar had. De haas werd kwaad, en stak terwijl het nijlpaard lag te slapen zijn haar in brand. Sindsdien is het nijlpaard kaal, en het schaamt zich nu zo voor zijn lijf, dat het onder water is gaan leven.” (bron: Wikipedia)

Volgens de populaire interpretaties hebben mensen met nijlpaard energie het aangeboren vermogen om te weten wat er onder de oppervlakte van elke situatie ligt. Ze zouden de waarheid zien en spreken en een sterke intuïtie hebben. Deze mensen zijn praktisch, evenwichtig maar hebben ook een verbinding met de spirituele wereld en zijn ook zeer creatief. Nijlpaard mensen kunnen niet goed tegen felle zon en drogen sneller uit.

Nijlpaard in dromen

Als je over een nijlpaard droomt, kan dit je verborgen kracht en agressieve aard weerspiegelen, wanneer je in het nauw wordt gedreven. Deze dromen kunnen erop duiden dat jij of iemand die je kent problemen heeft met territoriumgedrag. Dromen over een nijlpaard kan ook wijzen op minderwaardigheidsgevoelens voor de mensen om je heen. Droompsychologen zien het nijlpaard als symbool van onvriendelijkheid en afstandelijkheid. Je ervaart bepaalde mensen als koud, afstandelijk, temperamentvol of moeilijk te benaderen.

Ik heb zelf drie jaar geleden een opvallende droom gehad: Ik droomde dat ik in een grote bruine tent sliep met een hoop andere mensen. Ineens lopen er kleine nijlpaardjes door de tent ter grootte van een hond. De mensen vinden ze schattig en beginnen de beestjes te aaien. Vervolgens lopen de beestjes weer naar buiten en gaan blaffen. Ik zeg dat moeder nijlpaard ook een keer de tent in was gekomen op zoek naar de kleintjes en dat de mensen ervan schrokken. Maar dat verzin ik ter plekke in de droom. Ik stond in die periode, in mijn ‘wakende leven’, op het punt om op reis te gaan met een persoon, die later gevaarlijker bleek, dan dat ik van tevoren had ingeschat. Ik kwam door deze persoon in het ziekenhuis terecht, omdat deze mij had aangevallen.

Sjamanen en droompsychologen zien dieren als belangrijke symbolen, die ons vertellen over ons innerlijke landschap. Veel van die symbolen zijn universeel en komen voor in allerlei culturen over de aarde. Lees hier het uitgebreide vertaalde artikel over de dieren in relatie tot de Gene Keys van Richard Rudd.

Heike Owusu Indiaanse Symbolen
Dream Arc Totemanimal cursus
Meer info over de Dream Arc Totemanimalscursus van de Gene Keys