Gene Keys en Macramé

José van Kleef
José van Kleef

José van Kleef maakt macramé-kunstwerken, waarvan er een aantal geïnspireerd zijn op de Gene Keys. De Gene Keys is een moderne spirituele stroming. Hierbij krijgen mensen handvatten om zowel op persoonlijk als spiritueel vlak te groeien. Het is ontstaan uit inzichten van de I’Ching, de westerse astrologie en de Indiase Veda. Daarnaast ook de Joodse Kaballa, de moderne psychologie en de genetica. Gene Keys en Macramé

Incarnatiekruis

“Voordat ik me in de Gene Keys verdiepte had ik al cursussen gedaan op het gebied van Human Design. Dit was  de inspiratie bron  van de Gene Keys.” vertelt José “Omdat ik binnen de Human Design geen duidelijke antwoorden kreeg op mijn vragen over het incarnatiekruis, ging ik googlen naar aanvullende informatie hierover.”

De stand van de personality zon/aarde en design zon/aarde tijdens je geboorte bepaalt het incarnatiekruis. Het zegt iets over het doel waarom je hier op aarde bent, maar de Human Design legt niet uitgebreid uitgelegd waarom. José kwam via het internet meer over dit mysterieuze kruis te weten via Richard Rudd. Hij legde het incarnatiekruis uit volgens vier unieke belangrijkste gaven, die elk mens heeft. Ze zijn onderverdeeld in je levenswerk, je persoonlijke evolutie, je uitstraling en je levensdoel. Je leven ligt namelijk niet vast. Het is juist de bedoeling, dat je als mens jouw schaduwkanten leert kennen. Hieruit moet je jouw lichte zijde of Gave destilleren om vervolgens jouw donkere zijde kunnen te ontstijgen. “Momenteel ben ik bezig om een kunstwerk te maken over mijn eigen incarnatiekruis.” vertelt José. Zodra dat klaar is, zal het ook op deze website te zien zijn.

Gene Keys en macramé

Dit macramé ontwerp is geïnspireerd op de I Ching, Human Design en de leer van de Gene Keys. In het ontwerp zijn de 36ste, 6de, 11de en 12de I Ching hexagrammen verwerkt met de symbolische verbindingen van de DNA helix.

De Human Design noemt dit het (rechts gedraaide) incarnatiekruis van Eden. Een incarnatiekruis bestaat uit de vier sleutels van de belangrijkste Gaven in de Gene Keys. Ofwel, de vier sleutels van de activeringsreeks, het eerste gedeelte van het Gene Keys Gouden Pad programma.

Vertaling

“Ik raakte enthousiast over de inzichten die ik kreeg via het Gene Keys Programma: het Gouden Pad. En daarom wilde ik graag alles hierover in het Nederlands lezen. Hoewel de inzichten in prachtige poëtische volzinnen zijn geschreven, is het Engels van Richard Rudd voor mij en veel andere Nederlanders moeilijk te volgen.” legt José uit. “Vandaar dat ik in 2013 Richard Rudd een mailtje stuurde met de vraag of het Gene Keys boek ook in het Nederlands verkrijgbaar was. Helaas bleek dat niet het geval te zijn en Richard vroeg aan mij of ik het boek wilde gaan vertalen.

Maar omdat ik mijn Engels niet goed genoeg vond, startte ik datzelfde jaar nog een facebookgroep voor Gene Keys Nederland. Hier vroeg ik of iemand mij wilde helpen om het boek te vertalen. In 2015 reageerde de journaliste Lysanne Sizoo, dat zij deze taak op zich wilde nemen. Zij introduceerde Yvonne Bakker om het boek te redigeren. Momenteel zijn ze nog hiermee bezig en willen de vertaling in 2020 publiceren.”

De groep Nederlandstalige Gene Keys reizigers groeit ieder jaar, maar is nog steeds relatief klein. Want naast dat het Nederlandse boek ontbreekt, is de materie vrij ingewikkeld. Inmiddels heeft José het beheer van de facebookgroep overgedragen aan Lysanne, omdat zij zich wil concentreren op haar creatieve projecten. Het beheer van de facebookpagina en de nieuwsbrief wil ze nog wel voor haar rekening nemen.

Macramé

José heeft haar hele leven al een passie voor creativiteit gehad: “Toen ik vijftien was, ben ik het kappersvak ingegaan, waar ik met veel plezier heb gewerkt. Maar tien jaar later moest ik stoppen, toen ik een meervoudig gehandicapt dochtertje kreeg.  Zij kon onder andere niet praten en lopen, dus ik heb tot vijf jaar geleden met liefde voor haar  gezorgd. Hierdoor werden innerlijke creatieve bronnen in mij aangeboord en ik leerde hoe ik op zielsniveau met mijn dochter kon communiceren. Het was een bijzondere spirituele reis om voor mijn dochter te mogen zorgen, totdat zij vijf jaar geleden overleed.” Omdat José in die jaren veel thuis was, heeft ze haar creativiteit gestopt in het maken van schilderijen. Van haar Gene Keys-persoonlijkheidsprofiel schilderde zij een drieluik, die zij de Activering, de Venus en de Parel noemde.

(Begin 2019) stuitte ik op een macramé cursus bij mij in de buurt in Zuid-Holland. Ik kwam compleet in de flow van mijn nieuwe creatieve passie en maakte het ene macramé kunstwerk na het andere. Ik ben van plan om nog veel meer leuke creaties te maken, die ik te koop aanbied op internet.” Bekijk hier de kunstwerken van José van Kleef.