Gene Key 50 en lucide dromen

Jezelf helen, overleven en sterven

Wereldwijd doen neurowetenschappers onderzoek naar slaap en het belang van het sturen van dromen. Het is aangetoond dat wanneer je je droombewust bent, je in staat bent om je droom te veranderen. En wanneer je je droom verandert, ben je ook in staat om processen in je onderbewuste te transformeren. Daarmee kun je bijvoorbeeld negatieve denkpatronen ombuigen in positieve en bijvoorbeeld je eigen blokkades, angsten en oude pijn opruimen, zodat deze plaats maken voor positievere gedachten. Met een opgeruimd onbewuste leg je de basis voor een opgeruimde geest en een gelukkiger leven.

En met een gelukkiger en bewuster leven, ben je ook in staat om beter te sterven, volgens de Tibetaanse Droomyoga. Want het sturen van je dromen en onbewuste is een kunst die al veel ouder is dan de Westerse neuropsychologie. Het correct dromen en sterven is namelijk een essentieel onderdeel van het eeuwenoude Tibetaanse Boedhisme, waarbij monniken jarenlang trainen om bewust te worden van hun innerlijke wereld, om deze te zuiveren. De droomstaat wordt gezien als een realiteit, die verbonden is met de zogenaamde Bardo-staat, waarin een ziel van een gestorvene de transitie maakt naar een volgend leven. Of wanneer deze verlicht is, in staat is om uit de tredmolen van de wedergeboorte te breken. Hoe droombewuster je bent, hoe makkelijker het is om dit te bereiken.

De Human Design en de Gene Keys zien de droomwereld als integraal onderdeel van de menselijke psyche. Richard Rudd, de geestelijke vader van de Gene Keys, schrijft in zijn artikel over de Droomboog, de  dat droomwereld niet slechts een echo van de wakende wereld is: ‘het is eerder de vruchtbare grond waarin ons wakkere leven is ontkiemd. Denk eens na: terwijl je droomt, produceer je in feite elke nacht de energetische blauwdruk van de volgende dag van je leven.’ Dit principe komt ook terug in de Tibetaanse droomyoga, die de droomwereld en de wakende wereld ziet als een geheel, dat elkaar wederzijds beinvloedt. Wanneer je je droomwereld beter bewust bent en dit bewust kunt veranderen, dan verandert ook je dagelijks leven. Wanneer je op de symbolen in je droom let, dan kunnen ze je hiermee op weg helpen, zo verlenen dieren wereldwijd hun specifieke betekenis binnen diverse culturen. Rudd verdeelde 3 x 64 dieren onder de 64 Gene Keys, die allemaal specifiek symbool staan voor innerlijke processen.

Ook stenen ondersteunen bij het droomproces en met name danburiet, dat lucide dromen bevordert. Deze steen deelde Richard Rudd in bij de 50ste Gene Key. Het ondersteunt mensen die onrustig en heftig dromen en daar specifiek de volgende dag moe van wakker worden. De steen helpt om rustiger en regelmatiger te slapen, emotioneel te reinigen, zorgt het voor geduld, gemoedsrust en meer energie overdag. Danburiet helpt dus niet specifiek tegen stress overdag, maar tempert heftige dromen. Mensen die veel last hebben van nachtmerries raad ik ook aan om oefeningen te doen met lucide dromen, om meer greep te krijgen op hun dromen.

Droomgenerator

Het is niet zo vreemd dat danburiet ingedeeld is bij de 50ste Gene Key. De Human Design, de voorloper van de Gene Keys, ziet de 50ste Poort (oftewel de 50ste Gene Key) als een belangrijk punt in de milt in de slapende toestand. Wanneer je dit punt geactiveerd hebt tesamen met de 27ste poort in het sacrale centrum, dan ben je een dromende generator, waar er overigens niet zoveel van zijn.

Dit ben ik terwijl ik slaap, schematisch weergegeven in mijn ‘dream-rave kaart’. Het bruine driehoekje stelt de milt voor en het rode vierkantje het sacraal. Bij mij zijn de 50 en de 27 allebei gedefinieerd, omdat op het tijdstip van mijn geboorte Venus in de 50ste poort of Gene Key stond (1 graad Schorpioen) en Saturnus daar precies tegenover in de 27ste Poort stond (4 graden Stier). Ik ben dus ook een dromende generator. Volgens Ra Uru Hu, de geestelijke vader van de Human Design zijn dromende generators als enigen actief tijdens de slaap, terwijl de andere typen uitrusten. Het 50-27 kanaal is een hele lastige, wanneer je deze in je dream rave hebt, zegt Ra Uru Hu. Alle boosheid, frustratie, teleurstelling, verdriet van anderen en ellende van mensen die doodgaan, passeren de revue in je droom. We zien het niet, maar we dromen het wel. Mensen met de 27 en de 50 in hun dream rave kaart hebben door het bovenstaande moeite om hun energie op peil te houden. In de traditionele I’Ching, waarop de Human Design is gebaseerd gaat het 50ste hexagram over voeding en verzorging, maar de 50ste sleutel is er ook voor om te leren hoe we overlevingsintelligentie kunnen cultiveren en dit gaat gewoon door in onze dromen. Voor dromende generators is het dus heel zinvol om lucide te dromen om zo weerbaarder te worden tegen de tsunami van wereldenergie die ze ’s nachts te verstouwen hebben.

Sinds ik dit over mijzelf weet, ben ik zelf gaan oefenen met lucide dromen. Ik merk ik hierdoor wel meer greep op mijn energieniveau krijg. Overdag heb ik ook steeds beter in de gaten, waar mijn energie naar weglekt. Dit zijn vaak de dingen, waarover ik de vorige nacht heb gedroomd. Zo ben ik er beter op voorbereid om mijn grenzen aan te geven. De Tibetaanse lama Tenzin Wangyal Rinpoche beschrijft uitgebreide oefeningen in zijn boek The Tibetan Yogas of Dream and Sleep, waarmee je je onbewuste kunt trainen. Ook bestaan er westerse varianten, voor mensen die minder met het Boedhisme hebben. Een pionier op dit gebied is Stephen La Berge. De Nederlandse wetenschapper Tim Post schreef een mooie handleiding voor beginnende lucide dromers. Het oefenen met lucide dromen vergt wel tijd en de effecten zijn pas op langere termijn te merken. Maar het is de moeite waard. Een andere tip is om in contact de komen met andere oneironauten (lucide dromers). Een leuke facebookgroep die ik wil aanbevelen is: Uittreden en Lucide Dromen.